Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2007. december 25., kedd

Szélhajtó Küsz













SZÉLHAJTÓ KÜSZ (ALBURNUS ALBURNUS)

Legnagyobb bejelentett súly: 0.06 kg

Jegyei:
teste karcsú, oldalról lapitott. Szája felső állású, szájrése rézsut felfelé irányul, alsó állkapcsa előreáll. A hasúszók és a farok alatti úszó között lévő él pikkelyek nélküli. Pikkelyei közepesen nagyok, 46-53 az oldalvonal mentén. Hátúszója 11-12, farok alatti úszója 18-23 sugárral, ez utóbbi úszó jól láthatóan hosszabb. A farok alatti úszó a hátúszó hátulsó vége alatt kezdődik. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5.2. Köpoltyútüskéi hosszúak, sűrűn ülnek.
Szinezete: háta a szürkészöldtől a kékeszüldig változó, oldala, hasa élénk, ezüstös csillogású. A hát és farokúszó a világosszürkétől a zöldesig változik, páros úszói és a farok alatti úszói fehéresek, narancsszinű árnyalással.
Élőhelye: alló és lassú folyású vizek.
Életmódja: rajban él a felszin közelében. Április és június között ivik, ilyenkor a himeken nászkiütések láthatók. Ikráit sekély vizű , kavicsos aljzatú parti részeken vagy a tavakba ömlő folyók torkolatában rakja le. Ragadós ikrák köveken és növényeken tapadnak meg. A kelési idő 5-10 nap.
Tápláléka: állati plankton, rovarlárvák, vizre hullott rovarok.

Nincsenek megjegyzések: