Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2007. december 25., kedd

Domolykó













DOMOLYKÓ (LEUCISCUS CEPHALUS)

Legnagyobb bejelentett súly: 8 kg
Legnagyobb bejelentett életkor: 22 év

Jegyei: teste orsó alakú, csaknem kerekded, széles, vaskos fejjel és széles szájressel. Nagy, vaskos pikkelyek, 44-46 az oldalvonal mentén. Hátúszója 11-12, farok alatti úszója 10-12 sugárral; a farok alatti úszó pereme kifele domborodó. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5.2.
Szinezete: háta szürkésbarna, zöldes csillogással; oldalai ezüstösek, gyakran aranyló fénnyel; hasa fehéres. Hasúszói és a farok alatti úszó pirosak. Pikkelyei sötéten szegettek.
Élőhelye: patakok, folyók, tavak.
Életmódja: szivós természetü, gyakori rajhal. Az öregebb példányok magányosan élnek. Április és június között ivik, a himeket ilyenkor apró szemű nászkiütések boritják. A ragadós, kb. 1.5 mm átmérőjű ikráit (kb. 45000 testkilogramonként) köveken vagy vizinövényken tapadnak meg. A kelési idő kb. 1 hét.
Tápláléka: a fiatal példányok férgeket, apró rákokat, puhatestűeket, rovarlárvákat és repülő rovarokat fognak, az idősebbek főként apró halakkal, békákkal, frissen vedlett rákokkal, apró emlősökkel táplálkoznak.

Nincsenek megjegyzések: