Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2007. december 25., kedd

Balin













BALIN (ASPIUS ASPIUS)

Legnagyobb bejelentett súly: 9 kg
Legnagyobb bejelentett életkor: 11 év

Jegyei: teste nagyon megnyúlt, oldalról valamelyest lapitott, feje előrehegyesedő. Szájrése széles, végállású; alsó állkapcsa kissé megnyúlt, a rajta lévő bütyök a felső állkapocs bemetszésébe illik. Pikkelyei kicsinyek, 64-76 van az oldalvonal mentén. Hátúszója 10-11 , farok alatti úszója 15-18 sugárral; a farok alatti úszó pereme sarlószerűen öblösödő. Garatfogai kétsorosak, 3.5-5.3 .
Szinezete: háta olajzöld, kékes csillogással; oldalai világosabbak, sárgás fénnyel; hasoldala ezüstfehér. Mell és hasúszói, valamint a farok alatti úszó vörhenyesek.
Élőhelye: folyóvizek, nagyobb tavak és lagunák.
Életmódja: a fiatalok kis csapatokban a partok közelében élnek; később fokozatosan a magányos életmódra térnek át, és a folyó közepe táján tartózkodnak. Az április és június között ivás idején a himeken nászkiütések jelennek meg. A magasan elöntött kavicspadokon ivik, egy 2-3 kg-os nőstény 80.000-100.000 ikrát rakhat. A köves aljzaton tapadnak meg az ikrák, a kelési idő 10-17 nap. 4-5 évesen ivarérett a hal.
Tápláléka: a fiatalok különböző apró állatokat esznek, kifejlett példányok halakat, békákat, vizimadarakat és apró emlősöket zsákmányolnak.

Nincsenek megjegyzések: