Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2007. december 25., kedd

Kárász














KÁRÁSZ (CRASSIUS CRASSIUS)

Legnagyobb bejelentett súly: 3 kg

Jegyei: teste zömök, oldalról lapitott, háta magas. Bajuszszálai nincsenek. Pikkelyei nagyok, 31-55 az oldalvonal mentén. Hátúszója 17-25 sugarú, magas, pereme kifele domborodó; az első sugár puha, hajlékony, hátulsó széle csak gyengén fogazott. Farok alatti úszója 8-11 sugarú. Farokúszója gyengén kimetszett. Garatfogai egysorosak, 4-4. Az első kopoltyúivnek 23-33 kopoltyútüskéje van.
Szinezete: háta barnás, zöldes csillogással; oldalai világosabbak, sárgásbarnák; hasoldala a sárgástól a piszkosfehérig változik. Faroktövén sötét folt van.
Élőhelye: főként a sekély, dús növényzetü tavak, holtágak.
Életmódja: a legszivósabb, legalkalmazkodóképesebb pontyfélék egyike, a szennyezésre, oxigénhiányra kevésbé érzékeny. Télire az iszapba fúrja magát, telel. Igy tesz akkor is, ha a vizmeder kezd kiszáradni. Május-júniusban ivik, ekkor a csapatok a dús növényzetű, sekély részeken gyülekeznek. Ragadós, 1-1.5 mm átmérőjű ikrái (150000-300000) vizinövényeken tapadnak meg. A kelési idő 3-7 nap. Ivarérettségüket a már 8-15 cm hosszú kárászok 3-4 évesen érik el.
Tápláléka: vizinövények, rovarlárvák.

Nincsenek megjegyzések: