Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2007. december 25., kedd

Csuka










CSUKA (ESOX LUCIUS)

Legnagyobb bejelentett súly: 35 kg
Legnagyobb bejelentett életkor: 30 év

Jegyei: teste erősen megnyúlt, oldalról csak kevéssé lapitott, hátúszója egészen hátul helyezkedik el. Feje hosszú, orra lapos, kacsacsőrszerű, szájrése széles; alsó állkapcsa előrenyúlik. Állkapcsai, szájpadcsontja és nyelve erős fogakkal; oldalvonala többször megszakad.
Szinezete: háta barnás vagy zöldes, oldala világosabb, sötét keresztsávokkal, hasa a fehérestől a sárgásig változik. Hát-, farok-, és farok alatti úszóin szabálytalan sötét foltok vannak. Az egyéves példányok a növényekben gazdag parti vizekben rendszerint világoszöldek.
Élőhelye: Európa, Ázsia és Észak - Amerika mérsékelt övi zónája, ahol a tavakban és folyókban széltében elterjedt.
Életmódja: állandó, helyhez kötött halfaj, a kavicsos talajú, csendes, tiszta vizeket és a gazdag növényzetű parti részeket kedveli. Mig zsákmányra les, csaknem mozdulatlanul áll a vizfelszin közelében. Február és május között ivik, kb. 3 mm átmérőjű ragadós ikráit (40.000-45.000 testkilogramonként) a nőstény a sekély parti vizben vizinövényekre vagy elöntött réteken a fűre rakja. A kelesi idő 10-30 nap.

Nincsenek megjegyzések: