Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2007. december 25., kedd

Márna













MÁRNA (BARBUS BARBUS)

Legnagyobb bejelentett súly: 12 kg

Jegyei:
teste erősen nyújtott, karcsú, hasoldala csaknem egyenes vonalú, háta csak kevéssé domború. Orra erősen megnyúlt, szája alsó állású, ajkai vaskosak, húsosak; felső ajka peremén 4 bajuszszál van. Pikkelyei közepesen nagyok , 55-65 az oldalvonal mentén. Hátúszója 11-12 sugárral , a leghosszabb elcsontosodott és a hátulsó peremén fogazott; farok alatti úszója 8 sugárral; farokúszója kimetszett. Garatfogai háromsorosak, 2.3.5-5.3.2.
Szinezete: háta többnyire a barnától a szürkészöldig; oldalai világosabbak, aranyló csillogással; hasa fehéres, gyakran vörhenyes csillogással. Valamennyi úszója zöldesszürke, a mell és hasúszók, valamint a farok alatti úszó pirosasak.
Élőhelye: homokos vagy kavicsos talajú, oxigéndús tiszta folyóvizek.
Életmódja: rajhal, napközben többnyire a sebess áramlású helyeken, a talaj közelében tartózkodik. Május és július között ivik. A himeken ilyenkor jól fejlett nászkiütések vannak. Ikráit alacsony kavicspadokon rakja le, számuk 3000-9000, a kelési idő 10-15 nap.
Tápláléka: apró talajállatok, halikra és kevés növényi anyag.

Nincsenek megjegyzések: