Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2007. december 25., kedd

Menyhal












MENYHAL (LOTA LOTA)

Legnagyobb bejelentett súly: 34 kg
Legnagyobb bejelentett életkor: 20 év

Jegyei:
teste igen nyújtott, elöl henger alakú, hátul oldalról lapitott, feje széles, lapos. Szájnyilása széles, alsó, középállású, állkapcsai kicsi, hegyes fogakkal. Állán hosszú bajuszszál, 2 nagyon rövid az orrnyilásoknál. Kerekded pikkelyei kicsinyek és vékonyak. Oldalvonala nem teljes. Első hátúszója 9-16, a második 67-85 sugárral, olyan hosszú, mint a farok alatti úszó; hasúszói torokállásúak; farokúszója lekerekitett.
Szinezete: háta barna, olajsárga vagy zöldes, sötétebb, jelentéktelen márványozással; az oldalak világosabbak, sárgásak; hasa fehéres.
Élőhelye: a folyótorkollatokés lagunák brakkvizétől a tiszta, hideg vizű folyókig és tavakig.
Életmódja: fenékhal, szürkületkor és éjszaka tevékeny. A tőkehalfélék családjának egyetlen képviselője. November és március között ivik. A kb. 1 mm átmérőjü ikráin nagy olajcsepp van, szabadon sodródik a vizben. A kelési idő 6-10 hét. A lárvák kezdetben a vizben lebegnek, később a fiatal halak kövek alatt rejtőznek.
Tápláléka: fiatalon apró talajlakók, később halikra és ivadék is.

Nincsenek megjegyzések: