Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2007. december 25., kedd

Harcsa










HARCSA (SILIRUS GLANIS)

Legnagyobb bejelentett súly: 306 kg
Legnagyobb bejelentett életkor: 30 év

Jegyei: teste erősen nyújtott, pikkelyek nélküli, feje széles, lapos. Szájnyilása nagy, végállású; állkapcsain apró, kefeszerű fogak ülnek. Felső állkapcsán 2 igen hosszú bajusszál, 4 rövidebb a fej alsó felén. Oldalvonala teljes. Hátúszója 3-5, farok alatti úszója 84-92 sugárral. A mellúszó első sugara a hegyén és a hátulsó peremán fogazott.
Szinezete:
háta feketés, kék, barna vagy zöld árnyalással; oldalai világosabbak, sötét márványozással; hasoldala piszkosfehér, vörhenyes csillogással.
Élőhelye: lágy talajú melegebb tavak, holtágak, nagyobb folyók.
Életmódja: éjszaka aktiv, a fenék közelében mozog, napközben rejtekhelyén pihen; télire a meder mélyebb, védett részeire húzódik, a táplálkozást beszünteti. Május és július között ivik. A him gödröt ás, a nőstény ebbe rakja le kb. 3 mm átmérőjű ikráit (testkilogramonként kb. 30.000). A kelési idő 3-10 nap. A keléskor kb. 7 mm hosszú, ebihalra emlékeztető lárvák a szikzacskó felszivódása után hagyják el a him altal őrzött fészket.
Tápláléka: a fiatalok planktont és apró talajlakó állatokat fogyasztanak, később halakat, békákat , vizimadarakat, apró emlősöket zsákmányolnak.

Nincsenek megjegyzések: