Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2007. december 25., kedd

Sügér











SÜGÉR (PERCA FLUVIATILIS)

Legnagyobb bejelentett súly: 4.75 kg
Legnagyobb bejelentett életkor: 22 év

Jegyei: háta élőhelye szerint változó magasságú, orra tömpe, szájnyilása széles, végállású. Kopoltyúfedői hátrafelé kicsúcsosodnak, erős tüskével. Pikkelyei aprók, fésűsek, 58-67 van az oldalvonal mentén. Két hátúszója közül az első 13-17 tüskés sugárral, a második 1-2 tüskés és 13-16 lágy sugárral; farok alatti úszója 2 tüskés és 8-10 lágy sugárral.
Szinezete: háta sötétszürkétől a kékesig vagy olajzöldesig; oldala világosabb, 6-9 sötét kersztsávval vagy villás csikkal; hasa a fehértől a vörhenyesig változik, ezüstös csillogású. Az első hátúszó hátsó végénél fekete folt van. A hasúszók és a farok alatti úszó pirosas. A himek élénkebben szinezettek mint a nőstények.
Élőhelye: álló és folyóvizek.
Életmódja: helyéhez ragaszkodik, kedveli a tiszta, nem túl sebes sodrású, szilárd aljzatu vizeket; a fiatalok rajokban élnek, az idősebb példányok gyakran kifejezetten magányos természetűek. A helytől változóan március és június között ivik. Az 1.5-2 mm átmérőjü ikráit hosszú, hálószerű kocsonyás szalagban vizinövenykre, kövekre, alámerült ágakra rakja. A kelési idő 2-3 hét.
Tápláléka: gerinctelen állatok, halikra és ivadék, apró halak.

Nincsenek megjegyzések: