Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2008. február 3., vasárnap

Amur










AMUR (CTENOPHARYNGODON IDELLA)

Legnagyobb bejelentett súly: 45 kg
Legnagyobb bejelentett életkór: 21 év

Jegyei: teste erősen megnyúlt, a fejes domolykóéra emlékeztet, orra tömpe, az orrnyilások között kivágott. Szája középállású, bajuszszálai nincsenek. Hasoldala lekerekitett. Pikelyei nagyok, 42-45 az oldalvonal mentén; az oldalvonal alatt 5 pikkelysor van. Hátúszója 10, farok alatti úszója 11 sugárral, az első 3 sugár osztatlanul izelt. Garatfogai kétsorosak, a széleiken rézsút lecsiszoltak, oldalról összenyomottak, és fűrészszerűen bemetszettek, (1)2.4(5)-5(4).2
Szinezete: háta a sötétzöldtől a zöldesfeketéig; oldalai világosabbak, zöldesek; hasa fehéres. Pikkelyei sötéten szegettek (hálós mintázat).
Élőhelye: mély folyók és tavak.
Életmódja: meleg kedvelő faj, de elviseli az alacsonyabb hőmérsékleteket is. Kavicsos medrű folyókban, tavakban ivik; a kelési idő 32-40 óra (27-29 C. fokon). A fiatal halak eleinte apró állatokat esznek; ha már 6-10 cm hosszúak, a növényi táplálékra térnek át, bélcsatornájuk 2-2.5-szerese lesz a test hosszának.


2 megjegyzés:

ivan írta...

Kedves Fiúk.
Nagyon örülök,hogy betaláltam hozzátok.Egy renkivül szép fotókkal illusztrált és nagyon jó részletességgel leírt blogot ismertem meg írásaitokban.Nem kis nosztalgiával olvasom az élményeiteket,mivel 40 évvel ezelött közel annyi idős voltam mint ti és azóta a horgászás elkötelezettje lettem.Minden olyan közlést,ami színvonalas örömmel olvasom.Gratulálok és kivánom,hogy minimum 40 évig hódolhassatok szenvedélyeteknek és még számtalan élményben legyen részetek.

Atlantic Kingfisher írta...

Köszönjük nagyon szépen!