Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2008. január 17., csütörtök

Pénzes Pér














PÉNZES PÉR (THYMALLUS THYMALLUS)

Legnagyobb bejelentett súly: 6.7 kg
Legnagyobb bejelentett életkor: 14 év

Jegyei:
teste mérsékelten nyújtott, oldalról lapitott, feje kicsi, orra hegyes. Pikkelyei kicsinyek, 74-96 az oldalvonal mentén. A magas hosszú hátúszó és a farokúszó között zsirúszó van. Szájnyilása kicsi, legfeljebb a szem elülső szegélyéig ér; felső állkapcsa előrenyúlik. Mindkét állkapcson fogak ülnek. A hátúszó jóval a hasúszók eleje előtt kezdődik; a him hát- és farok alatti úszója, valamint hasúszói hosszabak a nőstényénél.
Szinezete: hátoldala szürkészöld vagy kékesszürke, oldalai és hasoldala az ezüstfehértől a sárgaréz szinűig változik, ivás idején biboros csillogással. Hátán és oldalain szabálytalanul elszórt fekete foltok vannak. Szürke szinü hátüszója 4-5 sorokban elhelyezkedő vörhenyes szemfoltokkal.
Élőhelye: Nyugat-, Közép- és Kelet-Európa kemény talajú, gyors folyású, oxigéndús vizei, de elterjedése nagyon rendszertelen.
Életmódja: állandó, helyben maradó halfaj, március és június között ivik. A nőstény az elöntött kavicszátonyon gödröt kapar, a 3-4 mm átmérőjü ikráit (3000-6000) a megtermékenyités után kaviccsal takarja be. A kelési idő kb. két hét.
Tápláléka: férgek, csigák, vizi és repülő rovarok, apró halak, ikrák.


Nincsenek megjegyzések: