Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2008. március 15., szombat

Fürge csele













FÜRGE CSELE (PHOXINUS PHOXINUS)

Legnagyobb bejelentett életkór: 5 év

Jegyei: teste erősen nyújtott, csaknem kerekded, csak a faroknyél lapitott, oldalról. Szájrése kicsi, végállású. Pikkelyei kicsinyek, 80-90 van egy hosszanti sorban; oldalvonala többnyire nem teljes, a test közepe után megszakad. Hátúszója 10, farok alatti úszója 10 sugárral. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5(4).2.
Szinezete: élőhely szerint erősen változó; háta többnyire szürkészöld; oldalai világosabbak, ezüszös csillogással, gyakran sötét keresztsávokkal és egy aranylóan csillogó hosszanti sávval; hasoldala fehéres. Ivás idején a him sötétebb, hasa vörhenyes, kopoltyúfedőjén világos folt van.
Élőhelye: kavicsos medrű, tiszta, oxigéndús folyóvizek és tavak; Europában széltében elterjedt.
Életmódja: kis termetű, élénk mozgású és rendkivül alkalmazkodó rajhal, amely többnyire a felszin közelében tartozkodik. Április és július között ivik, mindkét ivaron nászkiütések vannak. Ivás idején csapatosan vonul felfelé a patakokban. A tavakban élők a partokhoz húzódnak; sekély vizű, kavicszátonyokon ivnak. Ragadós, kb. 1-1.3 mm átmérőjü ikrái (200-1000) köveken, ritkában növényeken tapadnak meg. A kelési idő 5-10 nap. 1-2 évesen ivarérett.
Tápláléka: apró talajlakók, repülő rovarok.




Nincsenek megjegyzések: