Egy legenda jár a horgászok között, miszerint az idő amit az ember horgászással tölt, nem számit bele a kiszabott élettartamába...

...igy elódázhatjuk az elkerülhetetlent...

...talán örökre.

2008. március 22., szombat

Az ötösnél - 2008.03.22

A szél felkorbácsolta a viz felszinét.



Tökéletes otthon a domolykók számára.







Kingfisher pont ezen a helyen fogta élete legnagyobb, közel 1kg-os folyami rákját.



Béke és nyugalom.



A viz sekélynek tünhet, azonban tele van kis domolykókkal. Uszós módszerrel és trágyagilisztával csalizva, dobásra lehet fogni öket (természetesen ha a rákok nem avatkoznak közbe).




Kristálytiszta viz.

2008. március 19., szerda

Első legyezés az évben

Akkor kezdeném a legelején.
Egy szerdai nap ír Zsolti a mesenger-en, hogy volt az 5-ösnel. Erre felkapom a fejem, és érdeklődni kezdek a tó körülményei után. Hamar választ is kapok, hogy a tó teljesen fel van olvadva, és még a halak is mozognak...Végre!! Erre a pillanatra vártam már nagyon rég óta.
Vasárnapra sikerült szerveznünk egy délelőtti horgászatot. Délelőtt fel 11kor mar a tó szépségét csodálhattuk.
Botok elővevése-zsinorbefűzés-lengetés. Ez volt röviden a menetrend, kb. 20 perc leforgása alatt. Én a to első felében hajkurásztam a domolykó komákat, míg Zsolti a tó felső felét választotta. Az első domolykót Zsoltinak sikerült megszákolni. Nem volt nagy, de kezdésnek tökéletes. Haladok feléje a parton, közbe próbálgatom is a helyeket. Talán harmadik dobásra, egy fekete alak közeledett a legyem felé. Komótosan odaúszott, megnézte, majd lelécelt. Gondoltam magamban, hogy nincs az az Isten, hogy ilyen hamar halat fogjak ,de hát sebaj,van itt még hal.



A domolykó paradicsom


Haladok felfele a tóparton, lengetek,szokás szerint beakadok...és egyszer csak csobbanasokat hallok. Amint Zsolti felé nezek,azon veszem észre magam,hogy valami darabosabb hallal küzd. Odamegyek hozzá és az ujabb halat a partra segitem. Na ez már döfi! Bőven másfél kiló.Hosszusága farokkal együtt, pedig 46 cm körül mozog...2-0 az eredmeny Zsolti javára. És alig telt el fél óra.



Zsolti és a méltó ellenfél


Megemberelem magam, és egy újabb helyre sétálok. Kicsit bizonytalanul, de reményekkel tele kezdek újabb dobásnak. Szerencsémre hátul nem volt akadó, ezért a dobás jóra sikeredett. Amint a légy a vizen landolt, egy ujabb feketeség közeledett. Durr! Odacsapott neki. Ezuttal nyakon csiptem. Amint kezembe vettem, azt vettem észre hogy a légy alig van megakadva a szaja szélében.Ez csak jót jelent, mert nem okoz nagyobb sérülést. Catch and Release filing, majd továbbállok, azonban sikertelenül. Be kelett érjem aval a kis domolykóval. De hat megiscsak az év első hala. Zsoltinak sikerült fogjon még egy pár kisebb példanyt. 3 órakor haza fele vettük az irányt,útkozben megbeszéltük a nap eseményeit.


Én (Huncut) az év első domolykójával.

2008. március 15., szombat

Fürge csele













FÜRGE CSELE (PHOXINUS PHOXINUS)

Legnagyobb bejelentett életkór: 5 év

Jegyei: teste erősen nyújtott, csaknem kerekded, csak a faroknyél lapitott, oldalról. Szájrése kicsi, végállású. Pikkelyei kicsinyek, 80-90 van egy hosszanti sorban; oldalvonala többnyire nem teljes, a test közepe után megszakad. Hátúszója 10, farok alatti úszója 10 sugárral. Garatfogai kétsorosak, 2.5-5(4).2.
Szinezete: élőhely szerint erősen változó; háta többnyire szürkészöld; oldalai világosabbak, ezüszös csillogással, gyakran sötét keresztsávokkal és egy aranylóan csillogó hosszanti sávval; hasoldala fehéres. Ivás idején a him sötétebb, hasa vörhenyes, kopoltyúfedőjén világos folt van.
Élőhelye: kavicsos medrű, tiszta, oxigéndús folyóvizek és tavak; Europában széltében elterjedt.
Életmódja: kis termetű, élénk mozgású és rendkivül alkalmazkodó rajhal, amely többnyire a felszin közelében tartozkodik. Április és július között ivik, mindkét ivaron nászkiütések vannak. Ivás idején csapatosan vonul felfelé a patakokban. A tavakban élők a partokhoz húzódnak; sekély vizű, kavicszátonyokon ivnak. Ragadós, kb. 1-1.3 mm átmérőjü ikrái (200-1000) köveken, ritkában növényeken tapadnak meg. A kelési idő 5-10 nap. 1-2 évesen ivarérett.
Tápláléka: apró talajlakók, repülő rovarok.




2008. március 6., csütörtök

Az 5-ös

A 5-ös, tulajdonképpen Sepsiszentgyörgy végétől Előpatak fele levő út mentén az 5-ik km követ jelenti. Itt található egy víztározó, ezt nevezik a városiak "5-ös"-nek. Persze sokan járnak ide kirándulni is. A tározótól lennebb és fennebb jó kiránduló helyek találhatóak. A tározó egy patakból kapja a vizet. Szép mérettel és számmal domolykók, kárászok, csukák és razbórák uralják a tározót. A patakban, a tározótól lefele is van domolykó és taririsznya rák is,amire időnként vadászunk,majd visszaengedjük őket. A patak viszonylag kicsi ,de menedéket nyújt uszonyos barátainknak illetve a folyami rákoknak. Domolykón kívül van fenékjáró küllő is benne.


A tározó télen teljes egészében...

... a partról nézve...


Ugyanaz a tározó, más formát öltve...nyáron..

A viz kitör a tározó "fogságából"...

...és a város fele veszi az útját.